Wat is domotica?

Niet alleen computers hebben het leven makkelijker gemaakt. Vandaag de dag zijn er heel wat technologische ontwikkelingen die mensen bijstaan in het dagelijkse leven. Een van de vele voorbeelden hiervan is domotica. Domotica of huisautomatisering is een centraal systeem waarbij alle elektronische apparaten in dbenefitsofhomeautomatione woning op elkaar kunnen afgestemd worden. Alle apparaten kunnen bediend worden met een smartphone, een tablet of een afstandsbediening.

Iedereen kent wel het probleem: je bent onderweg naar een feestje en plots slaat de twijfel toe. Zijn de lichten uit? Staat de radio aan? Is de deur op slot? Met domotica hoef je je in al deze zaken niet langer zorgen te maken.

Hoe werkt domotica?

Domotica werkt via een centraal systeem waarop alle (of sommige) apparaten in huis aangesloten zijn. Dit systeem zorgt voor een communicatie tussen elektrische apparaten in huis en elektronische toepassingen. Met domotica kan men apparaten met een afstandsbediening bedienen of van op afstand met een smartphone of een tablet.

Voordelen

Het grote voordeel van domotica is dat men van op afstand alle toestellen die op het systeem aangesloten werden kan bedienen. Zo kan met vanuit zijn luie zetel de rolluiken naar beneden laten of het licht in een andere kamer dimmen. Dit systeem maakt het ook mogelijk om vanop afstand de verwarming enkele graden hoger te zetten of je favoriete tv-serie te programmeren.

Domotica bespaart ook energie. Met een druk op een centrale knop kan je toestellen die niet gebruikt worden uitzetten. Het systeem kan ook detecteren of er iemand in de kamer is. Is de kamer leeg, dan worden automatisch de lichten uitgeschakeld. Met een domotica-systeem kunnen bewoners het energieverbruik beter controleren zodat men niet voor verrassingen komt te staan als de energiefactuur in de bus valt.

Nadelen

Comfort heeft natuurlijk een prijs. De installatie van een domotica-systeem is vrij duur. Op termijn zullen de energiekosten wat dalen, maar de kostprijs van het systeem zal men er in de meeste gevallen niet uithalen.

De bediening van domotica is voor sommige mensen wat ingewikkeld en vaak vraagt het toch wel wat tijd om van dit systeem optimaal gebruik te maken.