Hoe werkt het internet?

In de hedendaagse maatschappij is het internet zodanig ingeburgerd dat heel wat mensen zich geen leven meer kunnen voorstellen zonder deze uitvinding. Voor sommigen is het een verslaving geworden, voor anderen een noodzaak om hun beroep te kunnen uitoefenen. Het uitwisselen van gegevens via het internet lijinternetkt zo vanzelfsprekend dat men er niet meer bij stilstaat hoe dit juist werkt.

In de jaren zestig creƫerde het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten een gedecentraliseerd netwerk om te voorkomen dat zij informatie zouden kwijt spelen. Hiervoor koppelden zij verschillende computers aan elkaar die met een centraal systeem beheerd konden worden. Dit project heette ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Door de jaren heen werden deze netwerken uitgebreid en maakten ook andere werelddelen gebruik van gelijkaardige systemen. Deze netwerken werden aan elkaar gekoppeld en zo is het internet ontstaan.

Een internetpagina kan met een enkele muisklik geopend worden, maar het internet moet hiervoor heel wat stappen ondernemen. Het klinkt ongeloofwaardig, maar alle computers van over de hele wereld zijn via het internet netwerk fysiek met elkaar verbonden. Elk apparaat dat op dit netwerk aangesloten is, maakt gebruik van hetzelfde communicatieprotocol. Dit betekent dat elke computer die in verbinding staat met dit netwerk een eigen IP-adres heeft.

Het internet is opgebouwd uit verschillende lagen. Aan de top staat de Internet Exchange, een knooppunt van netwerken van providers en bedrijven. De lagen waaruit het internet bestaat worden door middel van routers aan elkaar gekoppeld. Deze routers herkennen alle IP-adressen die met hen verbonden zijn. Als er iets vanuit een IP-adres verstuurd wordt dat de router niet herkent, zal deze informatie op een hoger niveau verstuurd worden tot deze het juiste adres bereikt.

Bij het openen van een webpagina speelt ook DNS een grote rol. DNS staat voor Domain Name Service en zorgt ervoor dat domeinnamen omgezet worden in een IP-adres zodat het internet netwerk dit adres kan vinden. Ook deze service is opgebouwd uit verschillende lagen. Als een bepaalde DNS-server een adres niet kan omzetten, wordt dit doorgestuurd naar een volgende DNS-server net zolang tot de domeinnaam kan vertaald worden in een IP-adres.