Het ontstaan van de smartphone

Wie herinnert zich de uitspraken van veertig jaar geleden nog? Ooit zullen er telefoons bestaan die men overal met zich kan meenemen en zal men tijdens een telefoongesprek ook de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn kunnen zien. 960x0In die tijd leek dit alles enkel mogelijk in sciencefictionseries en heel wat mensen geloofden niet dat dit ooit werkelijkheid zou worden.

In 1973 werd de eerste mobiele telefoon ontwikkeld en het zou nog twintig jaar duren voor er sprake was van een telefoon die ook dienst kon doen als kleine computer. Het eerste prototype van de smartphone werd in het begin van de jaren negentig ontwikkeld door Frank Canova, toen werkzaam bij IBM. Dit prototype werd voor het eerst aan de wereld voorgesteld op de COMDEX computer en technologieshow in Las Vegas. Het grote publiek was meteen te vinden voor dit elektronische snufje en IBM besloot dan ook over te gaan tot de productie ervan. Het toestel kreeg een naam, Simon, en er kon niet alleen mee gebeld worden, maar het was ook mogelijk om via Simon e-mails te versturen en te ontvangen. Simon had ook een adresboek, een agenda, een klok en een rekenmachine. Toch had Simon echter een groot nadeel: het toestel was bijzonder duur.

Het eerste bedrijf dat deze nieuwe trend volgde was Nokia. In 1996 brachten zij hun eerste versie van een smartphone uit onder de naam Nokia 9000. Deze toestellen waren eigenlijk telefoons met extra PDA-functies (Personal Digital Assistant) en bestonden eigenlijk uit twee verschillende toestellen. Naast de telefoon had men ook een PDA-toestel waarmee deze bijkomende taken konden uitgevoerd worden. Het duurde nog tot 1999 voor deze twee toestellen in een apparaat verwerkt werden.

Het nieuwe millennium betekende ook voor de smartphone-industrie een hele omwenteling. Heel wat elektronische bedrijven gingen zich specialiseren in smartphones en met deze toestellen kon voortaan ook op het internet gesurft worden. In 2007 kwam de eerste iPhone op de markt en in 2008 ontstond een heel nieuw besturingssysteem, Android.

Sciencefiction is werkelijkheid geworden en een smartphone is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld.