Het ontstaan van de computer

Jonge mensen kunnen het zich nauwelijks voorstellen, maar ooit was er een tijd waarin computers helemaal niet bestonden. Een brief werd met een zware typemachine getypt en administratie werd manueel in grote boeken bijgehouden.

Eigenlijk kan de rekenmachinimac-mockup-2 (1)e als verre voorloper van de computer beschouwd worden. Dit apparaat die allerlei wiskundige bewerkingen kon maken zonder dat men hierbij zijn hersenen moest pijnigen, werd rond het jaar 1914 bij het grote publiek bekend. Het was een grote, logge machine waarbij veel kracht nodig was om de knoppen te bedienen. Rond de jaren zeventig kwamen de kleinere geautomatiseerde rekenmachientjes op de markt. Hierop werden de cijfers digitaal weergegeven en de rekenmachines werkten met elektriciteit of op batterijen.

De eerste echte computer kwam er in 1938 en werd in elkaar geknutseld door Conrad Zuse. Zuse was een Duitse ingenieur en lanceerde de eerste programmeerbare rekenmachine. Deze werkte nog volledig mechanisch, maar wel al binair. Een modernere versie liet echter niet lang op zich wachten. Het jaar daarop ontwikkelde hij immers een machine met een kaartlezer en een processor. Pas op in 1941 ontwierp hij de eerste volledig elektromagnetische computer.

De allereerste elektronische computer, de Colossus, werd gebouwd in het jaar 1943. Het apparaat werd ontworpen door Tommy Flowers en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten gebruikt om Duitse berichten te ontcijferen. De Colossus heeft zijn naam trouwens niet gestolen want dit apparaat zag er daadwerkelijk kolossaal uit.

De generatie computers die op de Colossus volgden bleven vrij groot en vooral heel duur. Het waren dan ook vooral bedrijven die van de eerste computers gebruikmaakten. In 1981 lanceerde IBM de eerste personal computer. Het eerste besturingssysteem was MS DOS. Dit besturingssysteem werd ontworpen door een heel bekende naam in de huidige computerwereld, namelijk Microsoft. Al snel kwamen ook ander besturingssystemen op de markt zoals Windows en Linux.

Daar waar vroeger vooral bedrijven computers gebruikten werden deze al snel populair bij alle lagen van de bevolking en vandaag de dag heeft bijna iedereen een of meerdere computers in huis.