De nadelen van een geautomatiseerde maatschappij

Alhoewel computers en automatisatie heel wat voordelen bieden, zijn er hieraan toch ook nadelen verbonden.

Minder persoonlijk contact

Door de komst van het internet hebben mensen minder persoonlijk contact. Het is makkelijker geworden om van op afstand met elkaar te communiceren. Hierdoor verloopt de communicatie sneller, maar het contact tussen mensen is minder persoonlijk geworden. Lange persoonlijke gesprekken zijn zeldzamer geworden en het contact tussen mensen is veel oppervlakkiger geworden.

Negatieve invloed op de gezondheid

De computer heeft ervoor gezorgd dat mensen minder bewegen en dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de algemene gezondheid. Heel wat fervente computergeb55b8f4a55fbc5.imageruikers lijden dan ook aan overgewicht.

Te lang naar een computerscherm zitten staren kan leiden tot het ‘computer vision syndrome’. Dit is een aandoening van de ogen die ontstaat door te lang naar een computerscherm te kijken. De ogen worden oververmoeid en dit geeft klachten als branderige of tranende ogen en kan zelfs leiden tot een verminderd gezicht.

Heel wat mensen die de computer vaak gebruiken ervaren ook lichamelijk klachten zoals rugpijn, nekpijn, migraine, problemen met de motoriek of krijgen ‘repetitive strain injury’ wat beter bekend staat als een ‘muisarm’.

Schending van de privacy

De komst van het internet heeft ook een negatieve invloed op de privacy van computergebruikers. Door verschillende sites te bezoeken worden de gegevens van de computer en het internetadres opgeslagen waardoor heel wat bedrijven zomaar toegang krijgen tot persoonlijke gegevens.

Een ander groot en veel voorkomend probleem zijn uiteraard ook de hackers en de cybercriminelen die met een paar klikken zomaar allerlei gegevens van computers kunnen overnemen.

Het financiële plaatje

Een aankoop van een computer is niet goedkoop en voor een internetverbinding moet elke maand een bepaald bedrag betaald worden. Daarbij komt nog dat er voor bepaalde programma’s extra moet betaald worden en dat een computer uiteraard niet levenslang mee gaat. Ook al eens gedacht aan de energiekosten? Het dagelijks gebruik van een computer zal heus wel te merken zijn aan de energiefactuur.