De computer in ons dagelijks leven

De computer en internet zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij.

Een e-mailadres is zo vanzelfsprekend geworden dat elke organisatie waarbij zich men wil aansluiten ernaar vraagt. Ook bij allerlei overheidsinstellingen kan je zonder e-mailadres vaak niet verder geholpen worden en commuperson-woman-desk-laptopnicatie met allerhande bedrijven is zonder e-mailadres tegenwoordig soms helemaal niet meer mogelijk.

Vrienden maken en sociale contacten onderhouden gebeurt tegenwoordig ook via de computer. Op Facebook, Instagram of Twitter kan men in een oogopslag zien waarmee vrienden en familieleden bezig zijn en te weten komen waar ter wereld ze zich precies bevinden. Verschillende standpunten over bepaalde onderwerpen worden via deze kanalen massaal gedeeld en in discussie gaan gebeurt ook via social media.

Ergens heen rijden met de wagen is vandaag de dag een fluitje van een cent geworden. GPS-systemen zorgen ervoor dat we overal probleemloos kunnen komen en nooit meer verloren rijden. Afgelopen dus met het hele gedoe van kaartlezen in de wagen.

Met de komst van mobiele telefoons en smartphones is iedereen voortaan altijd en overal bereikbaar. Het oude excuus van ‘niet thuis toen er werd gebeld’ kan tegenwoordig niet meer gebruikt worden en werd veranderd in ‘mobieltje thuis vergeten’. Het lijkt wel of we in een omgekeerde wereld leven dan enkele decennia geleden.

Verschillende softwareprogramma’s zorgen ervoor dat iedereen voortaan ontwerper of architect is en dat men in alle mogelijke talen met elkaar kan communiceren zonder dat men deze talen ooit heeft gestudeerd.

Onze hedendaagse maatschappij telt tegenwoordig heel veel specialisten op elk gebied. Op het internet vindt men immers voor elk probleem wel een oplossing of voor elke oplossing een probleem. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben dezelfde problemen en miljoenen mensen gaan ervan uit dat zij voor al deze problemen de perfecte oplossing hebben. Dokters, tandartsen, schoonheidsspecialisten, hondentrainers, paardenfluisteraars, fashion designers lijken met de komst van het internet compleet overbodig. Door het surfen op het wereldwijde net waant iedereen zich wel specialist in een bepaald vakgebied.

Kortom de computer en het internet hebben vandaag de dag de wijsheid in pacht.